Κύριε συντάκτα της «Ακροπόλεως»
Ο κ. Χαιρέτης, τύπος μοναδικού εμπορικού υπαλλήλου ανωτέρου, άρα μη ανεξαρτήτου φρονήματος ως συνήθως είναι οι εργαζόμενοι υπάλληλοι εις τας σαπιλοδουλιάς είπε προς τον ανταποκριτήν σας δι’ εμέ. «Ω αδελφέ άνθρωπος που δεν ειξεύρει να φτιάση το σπίτι του ημπορεί να φτιάση του αλλουνού;».
Αυτή ονομάζεται συζήτησις μονοπωλίου σταφίδος.
Αλλ’ εγώ κ. συντάκτα της «Ακροπόλεως» ως άπας ο ελληνισμός γνωρίζει έφτιασα εν Αγγλία όπου ο κ. Χαιρέτης έζησεν είκοσι πέντε έτη αφανέστατος και μηδαμινώτατος όχι ένα μόνον σπίτι, αλλά παλάτια, διότι τα είκοσι πέντε ατμόπλοιά μου τα οποία δια δέκα έτη μετέφερον τον σταφιδόκαρπον εκ Πατρών εις Αγγλίαν ωκοδομήθησαν εκ του μηδενός δια της επινοίας μου, της πρωτοβουλίας μου και της υπερανθρώπου εργασίας μου. Διότι αι Υψηλαί Κάμινοι της Νεοκάσλ και δέκα τουλάχιστον άλλα επίσης μεγάλα έργα μου πανηγυρισθέντα δια του αγγλικού τύπου ή δια των στομάτων των μεγαλητέρων ρητόρων της Αγγλίας εν τω Κοινοβουλίω της Αγγλίας δεν είναι εν σπίτι, αλλά μέγαρα και κολοσσιαία παλάτια ούτε καν εις την θύραν των οποίων ο εικοσιπενταετής ζήσας υπάλληλος εν Αγγλία ηδύνατο να προσεγγίση, αλλά εάν φοβερός σεισμός ως εκείνος των κ. Όβεραν, Γκάρκην εκρήμνησεν αυτά ως εκρήμνησε και τα έργα χιλιάδων άλλων Άγγλων αρχιτεκτόνων δι’ ο και η μαύρη Παρασκευή, τούτο δεν έχει να είπη δεν ιδρύθησαν.
Εάν ήμην όμοιος των χρεωκοπησάντων και καθ’ εκάστην χρεωκοπούντων Ελλήνων εμπόρων, μεσιτών και ανωτάτων υπαλλήλων της Αγγλίας ηδυνάμην πληρώνων 70 τοις εκατό προς τους δανειστάς μου να έλθω πλουσιώτατος εν Ελλάδι. Αλλ’ εγώ ως φαίνεται εκ του κανονισμού του Reform Club ούτινος μέλος είμαι 42 έτη μέχρι σήμερον, ποτέ ούτε εχρεωκόπησα ούτε συνεβιβάσθην διετήρησα δε και διατηρώ το όνομα του Έλληνος εν τω πρώτω τούτω πολιτικώ συλλόγω της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ Έλλην έτερος δεν υπάρχει, εις βαθύτατον σεβασμόν όπως εις κύριος Χαιρέτης ούτω το περιφρονήση φρονών ότι ούτω δίδει σημασίαν τινά εις το υποκείμενόν του.
Και άλλοτε είχον συζητήσεις περί του σταφιδοκαρπού με ένα Χαιρέτην εν τη «Ακροπόλει». Αγνοώ εάν είναι ο αυτός, διότι εκείνος δεν ήτο ανώτερος υπάλληλος αλλά κτηματίας. Εύχομαι να μην είναι ο αυτός και να μη κατήντησεν από κτηματίας ανώτερος υπάλληλος σφενδονίζων τοιαύτας ανοησίας και όχι χιμαίρας, διότι εν τω αιώνι τούτω αι μεγαλείτεραι χίμαιραι επραγματοποιήθησαν, ενώ αι ανοησίαι ποτέ δεν μεταβάλλονται εις ανδρός φρονίμου λόγους.
Στέφανος Ξένος