Skip to content Skip to footer

Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

δικα των χρεών πίστωσιν, τά χρήματα και τά κτήματα, και εργασθή, όσον το δυνατόν, εις τρόπον, ώστε αι παρά των προηγηθεισών Συνελεύσεων γενόμεναι υποχρεώσεις αποπληρωθώσι, πρό  πάντων, κατά τον λόγον του δικαίου.

Άρθρον συμπληρωματικόν

Επί σκοπώ του να δώση σύστασιν εις τον οργανισμόν του εθνικού ναυτικού και να χορηγηθεί συγχρόνως εις τάς νήσους Ύδρας, Σπετσών και Ψαρών το μέσον του να προφυλάξωσιν από την φθοράν τά πλοία, τά οποία εστάθησαν τοσούτον χρήσιμα εις το έθνος, η Συνέλευσις δίδει εις την Κυβέρνησιν την πληρεξουσιότητα ν΄ αγοράση εξ αυτών των πλοίων όσα ήθελον είναι εύχρηστα προς υπηρεσίαν του κράτους.

Η Κυβέρνησις θέλει κανονίσει την τιμήν αυτών εις βάσεις δικαίας και προσδιορίσει τον τύπον και τάς προθεσμίας της πληρωμής, κατά τους οικονομικούς πόρους, τούς οποίους ήθελε δυνηθή να διαθέση.

Εδόθησαν αντίγραφα [του σχεδίου] τούτου εις τους πληρεξουσίους, ανετέθη δε η συζήτησις τούτου εις την ακόλουθον συνεδρίασιν.

5. Προετέθη το περί χρεών ψήφισμα, κατά την ημερούσιον διάταξιν, άρθρον 22 [της προλαβούσης συνεδριάσεως].

Εθεωρήθησαν αι βάσεις, επί των οποίων θελελιούται το ψήφισμα τούτο, και επεκυρώθη το άρθρον 1.

6. Ανεπτύχθη το 2 άρθρον ορίζον, ότι οι δανείσαντες εις τάς κοινότητας θέλουν λαμβάνει παρά της Κυβερνήσεως τούς τόκους και βαθμηδόν τά κεφάλαια, κατά τάς συμβάσεις, τάς οποίας ήθελον συμφωνήσει μετ΄ αυτής.

Παρετηρήθη, ότι πολλοί, χρεωθέντες δι΄ ανάγκας κοινοτήτων, βιαζόμενοι ως επί το πλείστον από τους κρατούντας, έδωκαν ατομικάς χρεωστικάς ομολογίας προς τούς δανείσαντας.

Εσυζητήθη, εάν ο δανείσας υποχρεούται εις τάς συμβάσεις, τάς οποίας ο χρεώστης του θέλει συμφωνήσει με την Κυβέρνησιν, ώστε, δηλονότι, να λάβη παρ΄ αυτού τά δανεισθέντα κατά την αυτήν αναλογίαν. Το απαραβίαστον των συναλλαγματικών νόμων ελήφθη ως βάσις, ότι ο χρεώστης οφείλει να πληρώση το καθωμολογημένον χρέος του, χωρίς να υποχρεούται ο δανειστής να δεχθή άλλας συμφωνίας. Η εναντία γνώμη επρόβαλεν, ότι είναι και άδικον και αδύνατον να εξοφλήση ο χρεώστης τον δανειστήν του, χωρίς να εξοφληθή πρώτον αυτός από την κοινότητα, διά τάς ανάκγας της οποίας εδανείσθη.

Μετά πολλούς εκατέρωθεν λόγους, απεφασίσθη να συζητηθή και αποφασισθή περί τούτου εις την ακόλουθον συνεδρίασιν.

7. Ανεγνώσθη αναφορά των πληρεξουσίων της Σπάρτης, διευθυνθείσα διά του υπ΄ αριθ. 34 των εισερχομένων εγγράφου της Α. Ε. [2],δι΄ ής, εκθέτοντες τους υπέρ πατρίδος αγώνας, τάς θυσίας, τάς υπηρεσίας προς την πατρίδα, αιτούνται την ανάλογον αμοιβήν προς τους αξιωματικούς και στρατιωτικούς, την περίθαλψιν προς τάς χήρας και ορφανά των πεσόντων και τάς οφειλομένας αποζημιώσεις και μισθούς εις τους υπηρετήσαντάς την πατρίδα.

Τεύχος04Έτος1829Σελίδα121Share

Δήμος Βέλου Βόχας © {2023}. ALL RIGHTS RESERVED.