13α
Θεωρία Σχεδίου διανομής τής εθνικής γής
Αον
Σκοπός του σχεδίου
Εις την παρούσαν στάσιν τής Ελλάδος ο μέλλων να δώση σχέδιον περί διανομής τής εθνικής γής υπ΄ όψιν χρεωστεί να λάβη τα εφεξής ουσιώδη αντικείμενα:
- Να δώση εις την Κυβέρνησιν εν τάχει πόρους διαρκείς και αρκούντας προς εξασφάλισιν της φυσικής υπάρξεως του Έθνους και προς επιτάχυνσιν τής ηθικής προόδου του.
- Να δώση εις τούς κατοίκους του Κράτους τρόπον τού ν΄ αποκτήσωσιν ιδιοκτησίας.
- Να αποσβέση εις ωρισμένον καιρού διάστημα τά εσωτερικά και εξωτερικά χρέη του κράτους.
- Να πραγματοποιήση τάς όσας το Έθνος υπεσχέθη ή χρεωστεί να κάμη αμοιβάς εις πολλούς υπέρ αυτού αριστεύσαντας ή δυστυχήσαντας.
- Και ν΄ αυξήση τον πληθυσμόν του Κράτους.
Βον
Ανάπτυξις του σχεδίου
Προς εκτέλεσιν τοιούτων σημαντικών αντικειμένων πρέπει να γενώσι τρείς διανομαί γής εις τρείς διαφόρους ωρισμένας εποχάς. Η πρώτη αμέσως, η δευτέρα μετά την πρώτην, και η τρίτη μετά την δευτέραν.
Πρώτη διανομή γής
Η πρώτη διανομή γής να γενή προς όλους τούς πολίτας Έλληνας.
Η γή, ήτις μέλλει να μοιρασθή να φθάνη εις την αξίαν τά 45.000.000 δίστηλα.
Η γή αυτή να παρθή από τάς επαρχίας αναλόγως από πάσαν φυλαττομέων των διαφόρων όρων της αναλογίας.
Επειδή δεν είναι συμφέρον να λάβη καθείς ισομέτρως γήν, αλλά κατ΄ αναλογίαν των δυνάμεών του, διά τούτο η γή να διανεμηθή εις μερίδας διαφόρων όρων.
Η αξία των μερίδων αυτών της γής, ν΄ αποφασίζεται διά δημοπρασίας. Επειδή εις το Κράτος είναι 140.000 περίπου οικογένειαι, ο μικρότερος όρος, τον οποίον θέλει λάβει πάς αρχηγός οικογενείας να είναι 100 ταλήρων μόνον και ο μεγαλύτερος να μην υπερβαίνη τάς 2000.
Διά να μη σωρευθώσι τά χρήματα εις ολίγας χείρας, αι μερίδες αι από 100 τάλληρα έως 200 θέλουν είσθαι εκατονταπλάσιαι τον αριθμόν από τάς μερίδας τάς από 200 τάλληρα έως 2000.
Πάς αρχηγός οικογενείας λαμβάνων την μερίδα του κατά την εκ δημοπρασίας αξίαν θέλει εις διάστημα 30 ετών την εξαγοράσει πληρόνων από την ημέραν της αγοράς κατά πάν έτος το 30 μέρος της αξίας.
Κανείς πολίτης μέχρι τής παρελεύσεως των 30 ετών δεν θέλει δυνηθή να πωλήση την μερίδα τής γής ούτε να την βάλη εις υποθήκην.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπον η Κυβέρνησις δύναται να λάβη 1.500.000 δίστηλα αμέσως και διά 30 έτη να λαμβάνη κατ΄ έτος έκτακτον εισόδημα την αυτήν ποσότητα.
Η Κυβέρνησις σήμερον από προσόδους ετησίας εν γένει δύναται χωρίς να βαρύνεται