ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ
Τη 15 Ιανουαρίου 1825
Εν τη σημερινή συνελεύσει του Βουλευτικού, προεδρεύοντος του κυρίου Πανούτζου Νοταρά, ανεγνώσθησαν τα προχθεσινά πρακτικά.
Έπειτα ανεγνώσθη προβούλευμα του Εκτελεστικού υπ΄ αρ. 2387 αποκριτικόν περί των όσα ήρπασαν οι υπό την οδηγίαν του στρατηγού Νικολάου Κρανιδιώτου από τους κατοίκους του Λιμποβίσι ότι το Εκτελεστικόν διέταξεν, όπου ανήκει, να ενεργηθώσι τα δέοντα.
Ανεγνώσθη και άλλο υπ΄ αρ. 2386 αποκριτικόν εις εκείνο του Βουλευτικού, το οποίον ενέκρινε να διορισθή ο Πρόεδρος κύριος Γεώργιος Κουντουριώτης επικεφαλής της κατά γήν και θάλασσαν πολιορκίας Πατρών και Ναυπάκτου. Όταν δε φθάση ο καιρός της αναχωρήσεως του Προέδρου, το Εκτελεστικόν θέλει ειδοποιήσει το Βουλευτικόν δια να γένη το αναγκαίον θέσπισμα.
Ανεγνώσθη και άλλο υπ΄ αρ. 2385 αποκριτικόν και τούτο ότι το Εκτελεστικόν διέταξε και αύθις, όπου ανήκει, να μετακομισθή αφεύκτως ενταύθα ο εφημεριδογράφος των Αθηνών Γεώργιος Ψύλλας.
Επαρρησιάσθη σήμερον εις το Βουλευτικόν ο Βουλευτής κύριος Ιωάννης Ευγενίδης, όστις δι΄ αδείας του Βουλευτικού έλειπεν εις την πατρίδα του προς ανάρρωσίν του. Η δοθείσα εις αυτόν προθεσμία ήτον 31 ημερών, αλλά η ασθένεια τον εβίασε να μείνη εις την πατρίδα του δύο σχεδόν μήνας· έγραψε δε περί τούτου προς τους Βουλευτάς κυρίους Μιλιάνην και Καλκαντήν.
Ο κύριος Ιωάννης Σισίνης, όστις είχε διορισθή μετά του κυρίου Λυκούργου να σκεφθώσι περί των σταφιδών της Επαρχίας Γαστούνης και να δώσωσι σχέδιον, ανέφερεν ότι δια να καλλιεργηθώσι καλά αι ειρημέναι σταφίδες είναι συμφέρον να ενοικιασθώσι διά 5 χρόνους, είτε πέντε, οι δε ενοικιασταί να μη δώσωσι τίποτε εις το Εθνικόν Ταμείον τους δύο πρώτους χρόνους, τους δε τρείς ακολούθους να δίδωσι δύο και αυτοί να βαστώσι τρία. Το σχέδιον τούτο δεν εφάνη αρεστόν εις το Σώμα. Έπειτα επροβλήθη να μην δώσωσιν οι ενοικιασταί τίποτε τον πρώτον χρόνον, τους δε τέσσαρας ακολούθους να μοιράζωσι με το Ταμείον, και απεφασίσθη.
Περί το μείναντος εις σκέψιν προβουλεύματος του Εκτελεστικού, δια του οποίου προβάλλεται Έπαρχος της Άνδρου ο Δημήτριος Χρηστίδης, απεφασίσθη να γίνη απάντησις ότι δεν εγκρίνεται ο Χρηστίδης, αλλά να μείνη ο πρώτος Έπαρχος Ήβος Ρήγας, διότι η επαρχία του μένει κατά πάντα ευχαριστημένη απ΄ αυτόν. Εστάλη το προβούλευμα υπ΄ αρ. 303.
Ανεγνώσθη αναφορά του Γεωργίου Γεραντουλή, Καρακοβουνίτου, κατά του γυναικαδελφού του Κ.Ν. Παλλαδά, όστις δίς του ετρύγισε το αμπέλι του, εσύναξε τάς εν αυτώ ελαίας, κατακρατεί το λάδι του ελαιοτριβείου και λοιπά πράγματα. Εγκλείει και αποδεικτικόν του συμβουλίου της Τριπολιτζάς περί της αυτής υποθέσεως. Απεφασίσθη να σταλή εις το Υπουργείον του Δικαίου διά να εξετάση την υπόθεσιν και να αποδώση το δίκαιον.
Ανεγνώσθη αναφορά του Γενικού Γραμματέως κυρίου Π.Γ. Ροδίου, εν ή εγκλείει σχέδιον περί ευταξίας του στρατιωτικού και αυξήσεως του τακτικού. Το σχέδιον ανεγνώσθη και έμεινεν εις σκέψιν.
Ανεγνώσθη προβούλευμα του Εκτελεστικού υπ΄ αρ. 2353 μετά αναφοράς του Υπουργείου του Πολέμου, δια της οποίας προβάλλεται ο κύριος Λάζαρος Δημητρίου Τζαμαδού εις τον βαθμόν της στρατηγίας, όστις ενεκρίθη και παρά του Βουλευτικού διά του προβουλεύματος υπ΄ αρ. 304.
Ανεγνώσθη αναφορά του Βουλευτού κυρίου Ηλία Καραπαύλου, διά της οποίας λέ-