ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ
Ανεγνώσθη αναφορά των ενταύθα ευρισκομένων αντιδιοικητών Χρυσάνθου Σισίνη, Αναστασίου Κατζαρού, Μήτρου Αναστασοπούλου, Δ. Παπατζιώνη, Μητροπέτροβα και Γιαννάκη Δ. Κρίρτζαλη, αιτούντων συμπάθειαν και ανακούφισιν των δεινών τα οποία δοκιμάζουσιν, όντες περιωρισμένοι εις την οποίαν τους εδιώρισαν οικίαν και μη συγχωρούμενοι μήτε να εξέλθωσι μήτε να ίδωσί τινα των γνωρίμων των.
Απεφασίσθη να σταλή εις το Εκτελεστικόν μετά προβουλεύματος διά να λάβη και περί αυτών ό,τι μέτρα έλαβε και περί των άλλων. Εστάλη υπ΄ αρ. 349.
Ανεγνώσθη και άλλη του Πρωτοσυγκέλλου Αμβροσίου, δι΄ ής εξαιτείται να λυθή της κατηγορίας και της φυλακής εις ήν τον κατεδίκασεν η εν Τριπολιτζά Επιτροπή, εν ώ δεν γνωρίζει το έγκλημά του· μάλιστα βλέπει τον εαυτόν του αθώον. Απεφασίσθη και αυτή να σταλή εις το Εκτελεστικόν μετά του άνω προβουλεύματος υπ΄ αρ. 349 και εστάλη.
Ο Πρόεδρος του Βουλευτικού Ο Β΄ Γραμματεύς
Πανούτζος Νοταράς Ανδρέας Παπαδόπουλος
Τη 30 Ιανουαρίου 1825
Εν τη σημερινή συνελεύσει του Βουλευτικού, προεδρεύοντος του κυρίου Πανούτζου Νοταρά, ανεγνώσθησαν τα χθεσινά πρακτικά.
Έπειτα ανεγνώσθη αναφορά του Παροναξίας συνοδεύουσα άλλην των κατοίκων της νήσου Νάξου, εις την οποίαν προσκλαιόμενοι αναφέρουσιν ότι αι κατηγορίαι τάς οποίας έκαμεν ο έπαρχος, ο γενικό γραμματεύς και αστυνόμος της νήσου εκείνης, τόσον κατά του αρχιερέως των, όσον και κατά τινων πατριωτών των, ήσαν όλαι ψευδείς· και παρακαλούσι την Διοίκησιν να τους ελευθερώση από τον έπαρχον και τους συν αυτώ και να εξαποστείλη εις την επαρχίαν τον αρχιερέα των.
Το Βουλευτικόν έμεινε να αποφασίση, όταν λάβη εντελείς πληροφορίας από τους σταλέντας παρά της Διοικήσεως εις την νήσον ταύτην εξεταστάς των εσωτερικών της πραγμάτων.
Ανεγνώσθη αναφορά του Επιθεωρητού Παύλου Παρασκευά, προβάλλοντος σχέδιον Πολιτικού Κώδικος, του οποίου παρακαλεί το Βουλευτικόν να διορίση μίαν επιτροπήν συγκειμένην εκ των σοφωτέρων του έθνους διά να εξετάση έν έκαστον τα κεφάλαια. Περιέκλειε και επίσημον έγγραφον του Κεντρικού Διοικητού των Τελωνείων της Αυτοκρατορίας εις την Ιλλυρίαν, διά του οποίου είχε διορισθή επιστάτης του Τελωνείου εις την Κροατίαν. Απεφασίσθη να του δοθή απόκρισις διά του Β΄ Γραμματέως του Βουλευτικού να ακολουθή τον σκοπόν του, τον οποίον επαίνεσε το Βουλευτικόν Σώμα.
Ανεγνώσθη αναφορά του Παροναξίας Ιεροθέου, δι΄ ής ελεεινολογών την κατάστασίν του παρακαλεί ν΄ απολυθή της κατηγορίας. Και περί μέν της κατηγορίας έμεινε ν΄ αποφασισθή όταν έλθη η πληροφορία παρά του σταλέντος εξεταστού εις την νήσον Νάξον, περί δε της δυστυχούς καταστάσεώς του απεφασίσθη να σταλή προβούλευμα εις το Εκτελεστικόν διά να διορισθώσιν εκ νέου ο Τοποτηρητής και Επιστάτης της Νάξου να τον δίδωσι δι΄ εξοικονόμησιν των εξόδων του ανά διάκοσια πενήντα γρόσια, αρ. 250, τον μήνα· εστάλη δε υπ΄ αρ. 350.
Ανεγνώσθη αναφορά των Χελιωτών, δι΄ ής αναφέρουν ότι δύο αξιωματικοί του στρατηγού Γκούρα, απεσταλμένοι παρά του Εκτελεστού Ιωάννου Κωλέττη, ελθόντες εις Χέλι διά να συλλάβωσι κάποιον Γεωργάκην, Λύκον λεγόμενον, ήρπασαν μίαν ικανήν ποσότητα πραγμάτων, των οποίων περικλείουσι κατάλογον, και παρακαλούσι να επιτάξη τον στρατηγόν Γκούραν να υποχρεώση τους άρπαγας ν΄ αποδώσωσι τα αρπαχθέντα. Απε-