Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
Τα πτερωτά βαπτίζονται εις νερόν και δεν άπτονται αυτών πλέον οι εις εκκάθαρσιν ευρισκόμενοι.
Τα μαλλωτά, τουτέστι μακρότριχα, εμβαίνουν εις επαφήν καθ΄ ημέραν από τους καθαριστάς και υποβάλλονται εις την εσωτερικήν εκκάθαρσιν.
Τα τριχωτά, τουτέστι κοντότριχα και σπανότριχα, εκπλύνονται καλά εις το νερόν.
140. Οι πίθηκοι παντός γένους υπόκεινται εις ολόκληρον την εκκαθάρσιν των κυρίων αυτών ή των κρατούντων αυτούς· ειδοποιούνται δε ούτοι να άπτωνται αυτών των πιθήκων ενίοτε, διαρκούσης της εκκαθάρσεως, και να κρατούν αυτούς δεμένους, δια να μη φεύγωσι και σμίγωνται με άλλους εις εκκάθαρσιν ευρισκομένους.
141. Τα φυτά και οι καρποί με χνούδι καθαρίζονται, καταδυόμενα εις ύδωρ.
142. Το κηρίον υπόκειται εις δύο είδη εκκαθάρσεως: ή δια της καταδύσεως εις το νερόν 48 ώρας, και τότε ελευθερούται από την εκκάθαρσιν, ή δια της επαφής καθ΄ όλην την εκκάθαρσιν· εις την τελευταίαν ταύτην περίπτωσιν, το ακατέργαστον κηρίον πρέπει καθ΄ ημέραν να μαλάσσηται από τους καθαριστάς.
Αι λαμπάδες, από κηρίον ή από οξύγκιον, καθαρίζονται δια της εις το ύδωρ καταδύσεως ώρας 48 ή, αν ο κύριος αυτών θέλη, θέτονται ορθαί μέσα εις κάδους, μη υπερβαίνουσαι το ύψος αυτών [και] έχουσαι το ελλύχνιον (φιτίλι) προς το άνω μέρος· τα ελλύχνια ταύτα πρέπει να μαλάσσωνται καθ΄ ημέραν από τους καθαριστάς.
143. Τα σφογγάρια, όταν κρατηθώσι 48 ώρας εις το νερόν, ελευθερούνται από την εκκάθαρσιν· εξ εναντίας, πρέπει να υποβάλλωνται εις την μάλαξιν και τον καθημερινόν καθαρισμόν.
Εννοείται, ότι τα σφογγάρια, συγκρινόμενα προς το κηρίον, πρέπει να μένωσι βαπτισμένα εξ ολοκήρου εις το νερόν· και τούτου μη γινομένου, ο καθαρισμός δεν εμπορεί να θεωρηθή πλήρης.
144. Οι ταμβάκοι και καπνοί, επειδή είναι δύσκολον να αποχωρίση τις απ΄ αυτών πάν μόριον ύλης επιδεκτικής μολυσμού· προς τούτοις, δια τον αυτόν λόγον, τα σαφρανόνια και άλλα ασφόρια λιανώτατα, περί των οποίων δεν δύναταί τις να βεβαιωθή, ότι δεν είναι μεμιγμένον μόριόν τι ύλης επιδεκτικής μολυσμού· παρομοίως, το σαπώνιον· ωσαύτως τα κατεργασμένα δέρματα, ως τα κορδοβάνια, δαμασκηνά, μαροκήνια και παντός άλλου είδους δέρματα χωρίς τρίχας, υπόκεινται εις καθαρισμόν.
Ο δεν καθαρισμός των ειρημένων ειδών γίνεται δια της μαλάξεως και της μετακομίσεως από τόπον εις τόπον.
Τα ειρημένα είδη ελευθερούνται και κατά το ήμισυ της εκκαθάρσεως, αλλ΄ απαιτούνται αι εφεξής συνθήκαι:
α΄. Εάν προέρχωνται με πιστοποίησιν καθαράν·
β΄. Εάν οι διωρισμένοι καθαρισταί δεν μαλάσσωσιν άλλας πραγματείας, υποκειμένας εις την εσωτερικήν εκκάθαρσιν.
145. Τα σαπώνια ημπορούν ελευθέρως να εξάγωνται από το λοιμοκαθαρτήριον, εάν ο κύριος αυτών ευχαριστήται να πέτωνται καθ΄ έκαστον κομμάτι από όλας τας πλευράς διά μέσου καλάμου, επί παρουσία του επιστάτου του λοιμοκαθαρτηρίου, απομενόντων των επιδεκτικών μιάσματος περικαλυμμάτων, άτινα περιέχουν τα σαπώνια.
146. Αι επιστολαί δίδονται ανά μία παρά των εις εκκάθαρσιν ευρισκομένων εις το άκρον καλάμου τινός σχισμένου· υγειονομικός τις υπουργός κόπτει επιδεξίως το χαρτίον