ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ
του άλλου εις τετράγωνον, άδειον εν τω μέσω, ώστε ο βραχίων του καθαριστού, αγκαλιάζων, τόσον εσωτερικώς, όσον και εξωτερικώς τας πλευράς του ειρημένου τετραγώνου, να εμβαίνη εις επαφήν με πάντα φάκελον του πράγματος· πάσαν εβδομάδα έπειτα χαλάται το τετράγωνον και γίνεται εκ νέου εις άλλον τόπον, και τοιουτοτρόπως τα δέματα εν προς έν θέλουν επανέλθει εις τας χείρας του καθαριστού.
131. Καθ΄ όσον αι περιστάσεις είναι πλειότερον ή ολιγώτερον δειναί, εμπορεί να έμβη εις πράξιν δια τα βαμβάκια ή δια το λινάρι και την μετάξην μέθοδος και εμπορεί να ενεργηθή ο προσδιωρισμένος καθαρισμός δια τας πραγματείας, τας εχούσας πιστοποίησιν ύποπτον ή ακάθαρτον.
132. Τα σακκία ή περικαλύμματα, τα επιδεκτικά μολυσμού, υπόκεινται εις καθημερινήν διπλήν μεταχείρισην ή καθαρισμόν, αναλόγως της αυτής ποιότητος των υφασμένων τριχών ή άλλων.
133. Εις τα camelotte majoccardi (είδη ρούχων μαλλίνων), τα ρούχα, λινά ή μάλλινα, και εις όλα τα υφαντά, καθ΄ όλην την έκτασιν της σημασίας, ανάγκη να γίνεται πρόνοια ν΄ αναπτύσσωνται έν προς έν τα κομμάτια, άτινα καθ΄ ημέραν επανέρχονται εις τας χείρας των καθαριστών.
134. Δια τους αμπάδες, οίτινες έχουν μακρά ή κοντά κρόσσια (κροσσούς), πάν κομμάτι πρέπει να λύεται και, αφού εις αυτό εισαχθή γυμνός ο βραχίων, πρέπει να κατασταίνεται εις σχήμα κώδωνος, ανοικτού εις την κορυφήν, όθεν εισαγομένου του βραχίονος εις πολλά μέρη και αγκαλιάζοντος αυτό εσωτερικώς και εξωτερικώς, έκαστον μέρος αυτού εμβαίνει εις επαφήν. Οι ρηθέντες κώδωνες εις πάσαν ογδόην ημέραν πρέπει να χαλώνται και να γίνωνται εκ νέου, και τότε ο βραχίων περά το κομμάτι κατά μήκος, εξ αμφοτέρων των μερών.
135. Τα παπλώματα, οι τάπητες, οι πίλοι (feltro), αι ραμμέναι κάππαι, τα ενδήματα και πάν είδος χειροποίητον, εις το οποίον εμβαίνει ύλη επιδεκτική μολύσματος, καθαρίζονται δια της ημερουσίου επαφής του βραχίονος και δια της διαδοχικής μετακομίσεως των πραγμάτων από ένα τόπον εις άλλον της αποθήκης.
136. Τα πτερά παντός είδους και αι τρίχες πρέπει να μένουν κατά συνέχειαν εις τον αέρα, και να μαλάσσωνται καθ΄ ημέραν τα πτερά δεμάτι προς δεμάτι.
137. Τα μαλλωτά δέρματα, ως των λαγωών, των προβάτων και άλλων ζώων, υπόκεινται εις τον καθαρισμόν κατά τον αυτόν τρόπον, ως και αι τρίχες και τα μαλλία, εμβαίνοντα εις επαφήν καθ΄ ημέραν έν προς έν· και τούτο κατορθούται ευκολώτερα εις τα λιανά δέρματα και μεταβάλλοντα τον τόπον των καθ΄ ημέραν.
Εάν δε τα ειρημένα δέρματα είναι αντεστραμμένα, έχοντα, δηλαδή, τας τρίχας εις το έσω μέρος, καθώς τούτο συμβαίνει εις τα πολύτιμα, τότε πρέπει να γυρίζωνται με επιδεξιότητα και να βάλλωνται αι τρίχες προς το έξω μέρος.
Τινά βοδινά δέρματα, μη αλατισμένα, άτινα είναι διπλωμένα, έχοντα τας τρίχας προς το έσω μέρος, πρέπει να ανοίγωνται. Τούτο, εξ αναλογίας, εφαρμόζεται και εις πάν είδος γουναρικού κατεργασμένου.
138. Τα γαλόνια (σειρήτια μεταλλικά), εξ αιτίας του νήματος ή της μετάξης, με τα οποία είναι μεμιγμένα, υπόκεινται εις καθαρισμόν της επαφής, λυόμενα από τον κύλινδρον, εις τον οποίον περιτυλίσσονται, ή από το κομμάτι.
139. Τα ζώα, ή είναι πτερωτά ή μαλλωτά ή τριχωτά: