Skip to content Skip to footer

Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Τμήμα S΄

Μέθοδος του καθαρίζειν τα επιδεκτικά μολυσμού είδη

122. Τα επιδεκτικά μολυσμού είδη καθαρίζονται κατά δύο τρόπους, καθ΄ όσον αυτά προέρχονται με πιστοποίησιν καθαράν, ή με πιστοποίησιν ύποπτον ή ακάθαρτον.

123. Όταν τα επιδεκτικά μολυσμού είδη προέρχωνται με πιστοποίησιν καθαράν, καθαρίζονται:

α΄. Εκτιθέμενα εις αέρα ανοικτόν και εις τόπον διωρισμένον, όστις θέλει είσθαι ευρύχωρος και εις τον άνεμον υποκείμενος.

β΄. Μετακινούμενα δια της επαφής των γυμνών βραχιόνων, του στήθους και σώματος των καθαριστών, των οποίων η κατάστασις της υγείας δεικνύει το μεταδοτικόν των υπόπτων πραγματειών και πραγμάτων.

124. Είναι ανάγκη της πλέον ακριβούς επιδεξιότητος εις το να λύωνται αι βάλλαι κατά το πρέπον και να εκτελήται ο αερισμός.

125. Ο καθαρισμός των μαλλίων, ή κουρευμένων από το ζωντανόν ζώον ή μαδισμένων από το δέρμα του αποθαμμένου ζώου, ή ρυπαρών ή πλυμένων, γίνεται εξαγομένων αυτών από τα περικαλύμματά των και θετομένων εις τας αποθήκας κατά στοίχους, όχι ποτέ υψηλοτέρους των τεσσάρων ποδών.

126. Όταν τα μαλλία είναι ρυπαρά, τυλιγμένα εις δεμάτια και γεμάτα ακαθαρσιών, οι καθαρισταί οφείλουν ν΄ ανοίγωσι πάντα τα δεμάτια, πριν σχηματίσουν τους στοίχους.

127. Θεμένων των μαλλίων κατά στοίχους, οι καθαρισταί οφείλουν να εισβάλλουν εις τας πλευράς των στοίχων τους βραχίονάς των δίς της ημέρας, μένοντος αποστήματος τεσσάρων παλαμών από την μίαν εις την άλλην εισβολήν· έπειτα και με πόδας γυμνούς οφείλουν να περιπατούν επάνω εις αυτούς τους στοίχους, τους οποίους καθ΄ εκάστην μετακινούν από τόπον εις τόπον, μεταφέροντες με την αγκάλην το μαλλί από ένα τόπο εις άλλον.

128. Των ακατεργάστων βαμβακίων, των βαμβακερών νημάτων, του μαλλίου του καμηλοπροβάτου (τευτίκι), του μαλλίου του καστορίου γίνεται καθαρισμός ως εξής:

Κόπτονται αι ραφαί των σάκκων εις την πλευράν από άνω έως κάτω, χωρίζεται εις το μέσον η μάζα του βαμβακίου και ούτως αφήνεται εκτεθειμένη εις τον αέρα, εις την αποθήκην.

Κατά το α΄ ήμισυ της εκκαθάρσεως, οι καθαρισταί οφείλουν δίς της ημέρας να εισάγουν τους βραχίονας γυμνούς εις το βαμβάκι, απτόμενοι διά της χειρός πάσαν γωνίαν των ειρημένων σακκίων ή βαλλών, αλλάζοντες πάσαν φοράν το στόμιον ή το μέρος της εισαγωγής του βραχίονος και, προς τούτοις, αγκαλιάζοντες εις πολλότατα μέρη τα έξω του σακκίου ή της βάλλας, δια να έμβουν εις επαφήν και με τα μέρη του περικαλύμματος.

Περαιωθέντος του ημίσεος χρόνου της εκκαθάρσεως, ρίπτουν τους σάκκους, τους ανοίγουν από το αντίθετον μέρος και επαναλαμβάνουν με την αυτήν μέθοδον την ειρημένην εργασίαν.

129. Επειδή η εργασία του ράπτειν και μεταγυρίζειν τους σάκκους ή τας βάλλας δαπανά καιρόν, ο καιρός ούτος δεν υπολογίζεται εις την εκκάθαρσιν.

130. Το λινάρι, το μετάξι και τα παρομοίας φύσεως εξάγονται από τα περικαλύμματά των και από τα δεμάτιά των, θέτονται εις σχήμα ζατρικίου (σαντράτζι) έν επάνω

Τεύχος04Έτος1829Σελίδα347Share

Δήμος Βέλου Βόχας © {2023}. ALL RIGHTS RESERVED.