[ * ]. Έρευνα – επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σχοινοχωρίτης, Ιστορικός – συγγραφέας.
ΘΕΜΑ: «Η σταφίδα και η συμβολή της στη διαμόρφωση της οικονομίας και της κοινωνίας της Βόχας κατά το διάστημα του Μεσοπολέμου (1918 – 1940)»
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα κύριο αγροτικό προϊόν υπήρξε η σταφίδα, η οποία είχε κεντρικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδος και απέφερε μεγάλα κέρδη. Ο Ξενοφών Ζολώτας είχε πει χαρακτηριστικά ότι «η σταφίδα για την Ελλάδα ήταν ότι ο καφές για τη Βραζιλία». Για τη περιοχή της Βόχας, η σταφίδα ήταν το βασικό αγροτικό προϊόν της που συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας στο χρονικό διάστημα του Μεσοπολέμου. Όταν λέμε «Μεσοπόλεμος» εννοούμε τη χρονική περίοδο μεταξύ Α΄ και Β΄ ΠΠ (τέλη 1918 με τέλη 1939). Στην υπό εξέταση περίοδο σημειώθηκαν πολλές αλλαγές και ανακατατάξεις. Επομένως, είναι απαραίτητο και χρήσιμο στο σημείο αυτό να γίνει μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί.
Ιστορικό πλαίσιο
Με τη λήξη του Α΄ ΠΠ το 1918, ξέσπασε Ελληνοτουρκικός πόλεμος και ο Ελληνισμός οδηγήθηκε σε μια νέα δραματική περίοδο.
- Το 1919 άρχισε η επονομαζόμενη «Μικρασιατική εκστρατεία» με την απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας.
- Τον Αύγουστο του 1920υπογράφτηκε η Συνθήκη των Σεβρών που δημιουργούσε προς στιγμή τη Μεγάλη Ελλάδα των δύο Ηπείρων (Ευρώπη, Ασία) και των πέντε θαλασσών (Αιγαίο, Ιόνιο, Μεσόγειος, Εύξεινος πόντος, Μαύρη θάλασσα, Προποντίδα).
- Το 1922 κατέρρευσε το ελληνικό μέτωπο στη Μικρά Ασία και καταστράφηκε ολοκληρωτικά η Σμύρνη. Στη συνέχεια συγκροτήθηκε η Επαναστατική Κυβέρνηση των Νικολάου Πλαστήρα, Στυλιανού Γονατά και Δημητρίου Φωκά. Ακολούθησε η δίκη των έξ.
- Το 1923 υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάννης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ακολούθησε ο ξεριζωμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού με την υποχρεωτική Ελληνοτουρκική Ανταλλαγή των πληθυσμών. Σύμφωνα με την Απογραφή 1928, έφθασαν τότε στην Ελλάδα 1.070.000 Έλληνες πρόσφυγες. Σε αυτούς προστίθενται και άλλοι 150.000 που είχαν προηγηθεί. Επομένως, ήρθαν 1,2 εκατ. επιπλέον άνθρωποι σε μια χώρα που το 1920 αριθμούσε 5.000.000 πληθυσμό. Η εγκατάσταση και η ανακούφισή τους με την ανεύρεση στέγης και την απασχόλησή τους, υπήρξε το μεγαλύτερο πρόβλημα τη περίοδο αυτή του Μεσοπολέμου.
- Τη περίοδο 1924 – 1925 σημειώθηκε οξύτατος ανταγωνισμός των ξένων ξηρών καρπών της αμπέλου προς την ελληνική σταφίδα, με αποτέλεσμα να προκληθεί υποτίμηση των ελληνικών σταφίδων και μειωμένη κατανάλωση.
– Δάνεια Ελλάδος
[1922]—Πρώτο αναγκαστικό δάνειο με διχοτόμηση του χαρτονομίσματος.
[1924]—Έκδοση προσφυγικού δανείου 10 εκ. λιρών
[1926]—Έκδοση δεύτερου αναγκαστικού δανείου
[1927]—Πρωτόκολλο Γενεύης (Δάνειο 9 εκ. στερλινών)
- Το 1929 – 1932 προκλήθηκε η μεγάλη Διεθνής Οικονομική κρίση με τη κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Συνέπεια της κρίσης αυτής ήταν η Ελλάδα να χρεωκοπήσει το 1932 και η δραχμή να υποτιμηθεί. Επηρρεάστηκε τότε σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη της σταφιδοπαραγωγής διότι η Γαλλική Κυβέρνηση απαγόρευσε την εισαγωγή ελληνικών κρασιών, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εξαγωγές της σταφίδας και των σταφυλλιών κατά 50%.
- Το 1935 εκδηλώθηκε η μεγάλη σταφιδική εξέγερση.
- Το 1936 ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς επέβαλε δικτατορία. Κορύφωση της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα.
- 1940. ΕλληνοΙταλικός πόλεμος.
Δημοψηφίσματα ( 3 )
[1920]—Επάνοδος Βασιλιά
[1924]—Αβασίλευτη Δημοκρατία
[1935]—Παλινόρθωση της μοναρχίας
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως ήταν φυσικό και επόμενο επηρρεάστηκαν η οικονομία και η αγορά, με τους όρους και τις συνθήκες τους να μεταβάλλονται. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, το βασικό ζήτημα παρέμενε «το σταφιδικό». Η σταφιδική κρίση που είχε προκληθεί νωρίτερα από τη δυσαναλογία μεταξύ παραγωγής και εξαγωγής της σταφίδος σε συνδυασμό με τη κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσής της, πήρε τη περίοδο αυτή του μεσοπολέμου διαστάσεις γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, διότι βρήκε τους σταφιδοπαραγωγούς οικονομικά τελείως ανοργάνωτους.
Ειδικότερα, η σταφιδική κρίση τη περίοδο του μεσοπολέμου,
- Προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό τη μετανάστευση προς την Αμερική και τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Πειραιάς).
- Διαμόρφωσε νέα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα. Η περίοδος από το 1924 μέχρι το 1938 χαρακτηρίζεται από μεγάλη κινητικότητα στον αγροτικό χώρο. Εφαρμόστηκε από τη μια η αγροτική μεταρρύθμιση Βενιζέλου με τη διανομή του 38% της καλλιεργήσιμης γης και από την άλλη τα προβλήματα στο κλάδο της σταφίδας οξύνθηκαν. Καταγράφηκε τότε μια έντονη κλιμακούμενη κοινωνική διαμαρτυρία των σταφιδοπαραγωγών με πορείες, διαδηλώσεις, τοπικά συλλαλητήρια, απεργίες και μεγάλες συγκεντρώσεις με αφορμή καταστροφές που είχαν γίνει στη παραγωγή της σταφίδας και υπό την απειλή της πείνας. Σημειώθηκαν και επεισόδια. Κύρια αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών ήταν η χορήγηση δανείων, η κατάργηση των κρατικών φόρων, η εξεύρεση μέσων και τρόπων προστασίας της σταφίδος και η παροχή μέσων βελτίωσης της παραγωγής (χημικά λιπάσματα και τρακτέρ στον Έλληνα αγρότη). Το έτος 1933 το 83% των ελλήνων γεωργών ήταν βαρύτατα χρεωμένοι, γι’ αυτό και το διάστημα 1935 – 36 οι κοινωνικοί αγώνες κορυφώθηκαν.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η διαχείριση της σταφίδος αρχικά είχε ανατεθεί στη Σταφιδική Τράπεζα. Τη Σταφιδική Τράπεζα διαδέχθηκε η «Ενιαία», όπως αποκαλούνταν η προνομιούχος Εταιρία προς προστασίαν της παραγωγής και της εμπορίας της σταφίδος. Την «Ενιαία» διαδέχθηκε ο Α.Σ.Ο (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός), ο οποίος διαλύθηκε με νόμο τον Δεκέμβριο του έτους 1997. Το έτος 1998 τον Α.Σ.Ο διαδέχθηκε η Σ.ΚΟ.Σ (Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας) με μετόχους τις Ενώσεις των Γεωργικών Συνεταιρισμών των περιοχών που παράγεται η σταφίδα.
Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό κράτος εξ αρχής προσπάθησε να αντιμετωπίσει το «σταφιδικό πρόβλημα» ακολουθώντας σε όλη τη περίοδο του μεσοπολέμου παρεμβατική πολιτική στην αγορά της σταφίδας. Ειδικότερα, ανέλαβε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να ρυθμίσει το εντεινόμενο πρόβλημα της υπερπαραγωγής με τη βιομηχανική μετατροπή της σταφίδας. Οι πρωτοβουλίες ήταν:
- Το Παρακράτημα. Ήταν ένας ετήσιος φόρος που έδινε ο παραγωγός σε είδος. Ειδικότερα, το ελληνικό δημόσιο παρακρατούσε ένα ποσοστό 10 – 25 % στην εξαγωγή της κορινθιακής σταφίδας, για να αντιμετωπίσει την υπερπροσφορά του προϊόντος. Το παρακράτημα μαζί με τα πλεονάσματα (απούλητη σταφίδα) αποθηκεύονταν και στη συνέχεια το αγόραζαν σε συμφέρουσα τιμή οι οινοβιομηχανίες.
- Δημιουργία Α.Σ.Ο (Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού). Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1925 και αποτέλεσε τη σημαντικότερη κρατική πρωτοβουλία κατά τη περίοδο του μεσοπολέμου για την επίλυση του σταφιδικού προβλήματος. Αποστολή του Α.Σ.Ο ήταν η εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης της κορινθιακής σταφίδας, η διαφήμισή της, η εμπορική αξιοποίηση και προώθηση. Ο Οργανισμός ασφάλιζε το προϊόν του συνεταιρισμού και μεριμνούσε για την οινοποίηση της χλωρής σταφίδας. Ο Α.Σ.Ο ίδρυσε το Ινστιτούτο της Σταφίδος ως εκτελεστικό όργανο των γεωργικών εργασιών του. Ξεκίνησε τότε η εμπορική τυποποίηση των σταφίδων, ιδρύθηκαν σε διάφορες πόλεις σταφιδεργοστάσια, οινοποιεία, ποτοποιεία, οινοπνευματοποιεία και ανεγέρθηκαν αποθήκες. Τέτοιες μεγάλες αποθήκες ανεγέρθηκαν σε Ζευγολατιό, Βραχάτι, Κοκκώνι, Κιάτο, Δερβένι κ.α. Μπορούμε να πούμε ότι τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν και οι σταφιδοπαραγωγοί βοηθήθηκαν. Όμως ο Α.Σ.Ο εξελίχθηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ των σταφιδοπαραγωγών και των σταφιδεμπόρων.
- Ίδρυση Συνεταιρισμών, Γεωργικών Ενώσεων, σταφιδοαγροτικών σωματείων και ομοσπονδιών, Γεωργικών Σταθμών.
Η ίδρυσή τους ενίσχυσαν την ιδέα της πολιτικής εκπροσώπησης, ενώ παράλληλα συνέβαλαν στη προώθηση της αγροτικής κίνησης με κατάληξη τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα, του Αγροτικού Κόμματος. Με τους Συνεταιρισμούς οι σταφιδοπαραγωγοί είχαν πλέον τις βάσεις να διαχειρίζονται κατ’ έτος τις πιστωτικές, προμηθευτικές και σταφιδεμπορικές εργασίες τους. Στις 30.6.1927 υπήρχε με έδρα τη Κόρινθο η Ένωσις Γεωργικών Συνεταιρισμών σταφιδοπαραγωγών Κορινθίας που απαριθμούσε ως μέλη της 33 Συνεταιρισμούς σταφιδοπαραγωγών. Από αυτούς οι 15 λειτουργούσαν στη περιοχή της Βόχας και συγκεκριμένα στα χωριά Άσσο, Βέλλο, Βραχάτι, Κοκκώνι, Ζευγολατειό, Κρήνες, Μπολάτι, Λέχαιο, Νεράντζα, Περιγιάλι, Ταρσινά, Βοχαϊκό, Ευαγγελίστρια και Χαλκί. Οι συνεταιρισμοί αυτοί διακρίνονταν σε Γεωργικούς Πιστωτικούς, Πωλήσεως Σταφιδοκάρπου και Προμηθευτικούς.
- [Δεκέμβριος 1929] Ίδρυση και λειτουργία της Αγροτικής Τράπεζας.
Εκτός από την Αγροτική Τράπεζα, δημιουργήθηκαν από την ελληνική πολιτεία για τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα οργανισμοί εποπτείας και παρέμβασης. Παρόλες όμως τις θεσμικές πρωτοβουλίες του κράτους ο κλάδος της σταφίδας συνέχισε να περιορίζεται.
Η κατάσταση στη Βόχα τη περίοδο του μεσοπολέμου ως προς την αγροτική παραγωγή
Το 1921 η αγροτική παραγωγή της Βόχας με βάση τα στοιχεία που έχουμε από Βέλο, Βραχάτι και Ζευγολατειό ήταν 8.500 τόνοι περίπου σταφίδας κορινθιακής μαύρης και σουλτανίνας, κριθάρι 110 περίπου τόνους, σιτάρι 200 περίπου τόνους, οίνος 700 τόνοι και έλαιο 128 τόνοι. Να σημειωθεί ότι η τιμή της σταφίδας προσδιοριζόταν σε χιλιόλιτρα ενετικές λίτρες. Η ενετική λίτρα αποτελούσε τότε ειδική μονάδα βάρους στο εμπόριο της σταφίδας.
1921 – Βραχάτι
Το 1921 στο Βραχάτι παράγονταν σταφίδα κυρίως μαύρη και σουλτανίνα εκλεκτής ποιότητας συνολικής ποσότητας 15.000.000 ενετικές λίτρες (περίπου 7000 τόνοι). Στο Βραχάτι γινόταν και επιτόπια κατεργασία μεγάλων ποσοτήτων σταφίδος υπό της εταιρείας οίνων και οινοπνευμάτων. Η παραγωγή του Βραχατίου ήταν ίδια σε αριθμούς με αυτή του Κιάτου.
1921 – Βέλλο
Παράγονταν σταφίδα κορινθιακή μαύρη 2.000.000 ενετικές λίτρες (περίπου 1000 τόνοι), σταφίδα σουλτανίνα 200.000 οκάδες (περίπου 255 τόνοι), οίνος 350.000 οκάδες (περίπου 450 τόνοι), σιτάρι 10.000 οκάδες (13 τόνους), κριθάρι 5.000 οκάδες (6,5 τόνους).
1921 – Ζευγολατειό
Παράγονταν σταφίδα κορινθιακή μαύρη 300.000 ενετικές λίτρες (143 τόνους), σταφίδα σουλτανίνα 100.000 οκάδες (128 τόνοι), σιτάρι 150.000 οκάδες (193 τόνους), κριθάρι 80.000 οκάδες (102,5 τόνους), έλαιο 100.000 οκάδες (128 τόνοι), οίνος 200.000 οκάδες (255 τόνοι).
Η Βιομηχανία στη Βόχα το Μεσοπόλεμο
Σύμφωνα με τη βιομηχανική απογραφή του 1920, η ελληνική βιομηχανία διέθετε 33.704 επιχειρήσεις. Από αυτές 1 στις 5 μόνο διέθετε κάποιου τύπου μηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ στην πλειονότητά τους αποτελούσαν παραδοσιακά προβιομηχανικά εργαστήρια, όπως ξυλουργεία, λιοτρίβια, αλευρόμυλοι κ.α. Η άφιξη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αύξησε τη ζήτηση για καταναλωτικά προϊόντα και συγχρόνως πρόσφερε για πρώτη φορά ένα μόνιμο εργατικό δυναμικό, που ήταν αναγκασμένο να αποδεχθεί οποιαδήποτε εργασία εύρισκε προκειμένου να επιβιώσει.
Τη περίοδο του Μεσοπολέμου λειτούργησαν και τα πρώτα εργοστάσια επεξεργασίας, συσκευασίας (συσκευής) και προώθησης της σταφίδας. Τα σταφιδεργοστάσια έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην εμπορική – σταφιδική ζωή της επαρχίας αφού αποτέλεσαν εστίες εργατικής απασχόλησης, αλλά και πόλους έλξης για τη μόνιμη εγκατάσταση διαφόρων υπηρεσιών δημοσίων και ιδιωτικών. Το εμπόριο της σταφίδας δημιούργησε σιγά σιγά μια νέα εύρωστη εμπορική αστική τάξη με νέες δραστηριότητες η οποία περιλάμβανε στις τάξεις της μεγαλεμπόρους, εκτελωνιστές, τραπεζίτες, ασφαλιστές, δικηγόρους, μαουνιέρηδες και εργάτες κατασκευής κιβωτίων συσκευασίας των σταφίδων. Μπορούμε να πούμε ότι η δημιουργία μιας κοινωνίας με αστικά χαρακτηριστικά στη προπολεμική Βόχα και ιδιαίτερα στο Βραχάτι, οφείλεται αφενός στην αύξηση των εκτάσεων των σταφιδοκαλλιεργειών και αφετέρου στα σταφιδεργοστάσια που υπήρχαν.
Σύμφωνα με την εφημ. ΣΚΡΙΠ τον Οκτώβριο του 1929 λειτουργούσαν στο Βραχάτι δύο σταφιδεργοστάσια αποχρωματισμού και συσκευής σταφίδος. Η μικρή μονάδα του κ. Ιορδανίδου και η μεγάλη του Ανδρέα Λαζανά. Θα σταθούμε στη περίπτωση του σταφιδεργοστασίου του Ανδρέα Λαζανά. Ο Ανδρέας Λαζανάς ήταν ένας εύπορος βιομήχανος με καταγωγή από το Δερβένι Κορινθίας. Από το 1928 λειτούργησε στο Βραχάτι μια υπερσύγχρονη για την εποχή μονάδα που συσκεύαζε και έκανε εξαγωγή της σταφίδας στην Αγγλία. Όπως πληροφορούμαστε από την εφημ. Ριζοσπάστης (27.9.1929), στο εργοστάσιο του Λαζανά δούλευαν 50 άνδρες και περισσότερες από 100 γυναίκες, αλλά και παιδιά από 9 μέχρι 17 χρονών. Η διάρκεια της εργασίας ήταν 12 ώρες (6 το πρωί – 7.30 το βράδυ) με διάλειμμα 45 λεπτά το μεσημέρι. Το μεροκάματο ήταν 35 δρχ για τις γυναίκες, 50 δρχ για τους άνδρες και 25 δρχ για τα παιδιά.
Μια άλλη μεγάλη εφημερίδα της εποχής το «ΣΚΡΙΠ» στις 17.10.1929 αναφέρει χαρακτηριστικά για το εργοστάσιο του Α. Λαζανά: «Δύο μηχανές τεράστιες κινούνται συνεχώς για μήνες, οι οποίες αποχρωματίζουν τη σουλτανίνα, τη πλένουν, την καθαρίζουν, την κατανέμουν σε ποιότητες (οι ποιότητες συνδέονταν με τους τόπους παραγωγής της σταφίδος), την στεγνώνουν, τη συσκευάζουν σε κιβώτια και έτσι εκ των μεγάλων αποθηκών του κ. Λαζανά τροφοδοτούνται οι σοβαρότεροι Αγγλικοί οίκοι…Η παραγωγή ανέρχεται εις έν εκατομμύριον οκάδες (περίπου 1300 τόνοι) σταφίδος σουλτανίνης και μαύρης…Το εργοστάσιο του Λαζανά ήταν τέλειο από όλες τις απόψεις. Ήταν το καλύτερο και μεγαλύτερο εργοστάσιο της περιφέρειας. Η σταφίδα όχι μόνο του Βραχατίου αλλλά ολόκληρης της περιφέρειας περνούσε από εδώ».
Ήταν τέτοιο το μέγεθος και η αναγνωρισιμότητα του βιομήχανου Ανδρέα Λαζανά, που προχώρησε στη δημιουργία και κυκλοφορία δικού του νομίσματος, εφαρμόζοντας στο προπολεμικό Βραχάτι μια μορφή – ένα σύστημα τοπικής ανταλλακτικής οικονομίας. Με το νόμισμα οι εργαζόμενοι ψώνιζαν στα καταστήματα του Βραχατίου και στη συνέχεια οι καταστηματάρχες το εξαργύρωναν στον Λαζανά.
Εκτός των δύο αυτών σταφιδεργοστασίων, το 1930 στο Βραχάτι απέναντι από τη μονάδα του Λαζανά λειτούργησε και οινοποιείο. Το οινοποιείο αυτό ήταν παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Οίνων και Οινοπνευμάτων.
Εκεί από τη κατεργασία της σταφίδας παράγονταν καθαρό οινόπνευμα, αλλά και οίνος. Η εταιρεία αυτή υπήρξε ο μεγαλύτερος οινοποιητικός οργανισμός της Ευρώπης και η μεγαλύτερη βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση της Ελλάδος. Το 1938 εξαγοράστηκε από τον Μποδοσάκη – Αθανασιάδη.
Εκτός από το Βραχάτι, την ίδια περίοδο στο Κιάτο λειτουργούσαν 2 σταφιδεργοστάσια του Απόστολου Ζούζουλα και ένα ακόμα του Σπ. Φραντζή, ενώ στο Δερβένι υπήρχε το σταφιδεργοστάσιο του Γεωργίου Παπαδόπουλου.
1940
Με την έκρηξη του Β΄ ΠΠ, ο πόλεμος με τους Ιταλούς εμπόδισε τη διάθεση της σοδειάς. Τη περίοδο της κατοχής που ακολούθησε η παραγωγική διαδικασία των σταφιδεργοστασίων διακόπηκε τελείως, αφού δεν ήταν πλέον δυνατή η εξαγωγή του προϊόντος. Να σημειωθεί ότι κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο, η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο, αποτελώντας τη τροφή των στρατιωτών. Μετά την απελευθέρωση, τα σταφιδεργοστάσια λειτούργησαν για λίγο μέχρι τη δεκαετία 1950 αλλά με φθίνοντες ρυθμούς ώσπου τελικώς έκλεισαν.
Σήμερα τα κτίρια που υπάρχουν σε Βραχάτι, Κιάτο, Δερβένι κ.α. έχουν εγκαταλειφθεί. Τα τελευταία χρόνια όμως από κάποιους δήμους (Σικυωνίων , Βόχας) έχουν ξεκινήσει προσπάθειες αυτά να βγουν από τη λήθη του χρόνου, να ανακαινισθούν, να αλλάξουν χρήση και να εξυπηρετήσουν κοινωφελείς σκοπούς.
Μέτοχοι ΕΤ.ΠΑ.ΚΟ | |||
Α/Α | Ονοματεπώνυμο | Αριθμός μετοχών | Αξία μετοχών το έτος 1952 |
1 | Γεώργιος Δημ. Σωτηρίου | 400 | 10.000.000 δραχμές |
2 | Μενέλαος Θεοφ. Καραθανάσης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
3 | Ιωάννης Βασιλ. Καλπαξής | 200 | 5.000.000 δραχμές |
4 | Παναγιώτης Δημητρ. Μπούλιας | 200 | 5.000.000 δραχμές |
5 | Θεόδωρος Χρισ. Κωνσταντόπουλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
6 | Σπυρίδων Γεωργ. Πολίτης | 80 | 2.000.000 δραχμές |
7 | Σπυρίδων Ευθ. Λιβάνης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
8 | Νικόλαος Θεοφ. Καραθανάσης | 200 | 5.000.000 δραχμές |
9 | Ανδρέας Ηλία Μαστιχίδης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
10 | Βασίλειος Παρασ. Λυμπερόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
11 | Ναπολέων Σάββα Παρασκευόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
12 | Θεόδωρος Αντων. Βασιλείου | 80 | 2.000.000 δραχμές |
13 | Αναστάσιος Νικολ. Σπυρόπουλος | 120 | 3.000.000 δραχμές |
14 | Κωνσταντίνος Αντων. Καρακατσάνης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
15 | Βλάσιος Παναγ. Μπούλιας | 400 | 10.000.000 δραχμές |
16 | Σπυρίδων Δημ. Λαφαζάνης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
17 | Σπήλιος Πέτρου Καλλίρης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
18 | Ιωάννης Βασιλείου Κόλλιας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
19 | Θεοφάνης Περικλ. Κανώλης | 80 | 2.000.000 δραχμές |
20 | Σωτήριος Νικολ. Μούγιος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
21 | Παναγιώτης Κωνστ. Κουρής | 400 | 10.000.000 δραχμές |
22 | Κωνσταντίνος Σπυρ. Πετούμενος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
23 | Δημήτριος Γεωργ. Λιούλιας | 80 | 2.000.000 δραχμές |
24 | Αργύριος Νικ. Στεργιόπουλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
25 | Παναγιώτης Κωνσταντ. Τριαντάφυλλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
26 | Αριστείδης Αριστ. Καπετάνος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
27 | Γεώργιος Θεμιστ. Μάλλιαρης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
28 | Απόστολος Τζανέτος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
29 | Ιωάννης Χρ. Νικολόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
30 | Ανδρέας Πελοπ. Καλλίρης | 160 | 4.000.000 δραχμές |
31 | Μιχαήλ Σάββα Παρασκευόπουλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
32 | Δημήτριος Κόλλιας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
33 | Ιωάννης Δημ. Ζόγκας | 400 | 10.000.000 δραχμές |
34 | Χρήστος Παρασκ. Πελτσεμής | 40 | 1.000.000 δραχμές |
35 | Γεώργιος Παναγιώτου Ζουλάμογλου | 80 | 2.000.000 δραχμές |
36 | Σεραφείμ Σταύρου Κουσουλός | 80 | 2.000.000 δραχμές |
37 | Γεώργιος Αλεξ. Ζιούβας | 160 | 4.000.000 δραχμές |
38 | Νικόλαος Σπυρ. Μπάρτζης | 120 | 3.000.000 δραχμές |
39 | Αθανάσιος Κωνστ. Χρόνης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
40 | Κωνσταντίνος Αναστ. Ψυχογυιός | 400 | 10.000.000 δραχμές |
41 | Χρήστος Κωνστ. Χρόνης | 200 | 5.000.000 δραχμές |
42 | Σπήλιος Δημητρ. Μπούλιας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
43 | Παναγιώτης Γεωργ. Κωνσταντίνου | 200 | 5.000.000 δραχμές |
44 | Κωνσταντίνα σύζυγος Γεωργίου Βασιλείου | 160 | 4.000.000 δραχμές |
45 | Σεραφείμ Γεωργ. Λιούλιας | 80 | 2.000.000 δραχμές |
46 | Ηλίας Γεωργίου Λιούλιας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
47 | Αναστάσιος Αποστ. Σπυρόπουλος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
Α/Α | Ονοματεπώνυμο | Αριθμός μετοχών | Αξία μετοχών το έτος 1952 |
48 | Βασίλειος Δημητρ. Τιγκαράκης | 80 | 2.000.000 δραχμές |
49 | Μαρίκα χήρα Σωτηρίου Κωστούρου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
50 | Δημήτριος Αθαν. Σιαμπάνος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
51 | Ιωάννης Αντ. Βασιλείου | 80 | 2.000.000 δραχμές |
52 | Εμμανουήλ Δημητρ. Βλάχος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
53 | Κωνσταντίνος Βασιλ. Δελής | 40 | 1.000.000 δραχμές |
54 | Γεώργιος Ιωαν. Θηβαίος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
55 | Δημήτριος Χρ. Ροδόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
56 | Δημήτριος Σωτηρ. Σωτηρίου | 400 | 10.000.000 δραχμές |
57 | Αλέξιος Παναγ. Πανούσης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
58 | Νικόλαςο Κωνστ. Καλλίρης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
59 | Ιωάννης Νικολ. Μυλωνάς | 40 | 1.000.000 δραχμές |
60 | Αργύριος Γεωργ. Μπιτσάκος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
61 | Κωνσταντίνος Σωτηρ. Μπάρτζης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
62 | Χρήστος Αναστ. Πανούσης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
63 | Νικόλαος Χρ. Πανουσόπουλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
64 | Παναγιώτης Λουκά Πανούσης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
65 | Δημήτριος Κωνστ. Πανούσης | 80 | 2.000.000 δραχμές |
66 | Θεόδωρος Χρ. Νικολάου | 400 | 10.000.000 δραχμές |
67 | Βασίλειος Δημ. Μπιτσάκος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
68 | Σπυρίδων Κωνστ. Πανούσης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
69 | Δημήτριος Σοφοκλέους Σωτηρίου | 400 | 10.000.000 δραχμές |
70 | Μιχαήλ Βλασίου Κολιόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
71 | Γεώργιος Ηλία Ζόλκας | 80 | 2.000.000 δραχμές |
72 | Όθων Αποστ. Πρωτοπαπάς | 40 | 1.000.000 δραχμές |
73 | Χρίστος Γεωργ. Μπάρτζης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
74 | Μιχαήλ Παναγ. Σπήλιου | 400 | 10.000.000 δραχμές |
75 | Βασίλειος Παναγ. Κοπανάς | 40 | 1.000.000 δραχμές |
76 | Βασίλ. Βλασ. Γούρμος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
77 | Χρίστος Γεωρ. Μπιτσάκος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
78 | Βλάσιος Ιωαν. Μπάρτζης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
79 | Παναγιώτης Αναστ. Τρίμης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
80 | Αναστάσιος Νικολάου Σπύρου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
81 | Ευάγγελος Νικ. Μπαρδάκος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
82 | Παναγιώτης Βλας. Γούρμος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
83 | Δημήτριος Αλεξ. Πανούσης | 80 | 2.000.000 δραχμές |
84 | Αριστοτέλης Νικολ. Μπιτσάκος | 120 | 3.000.000 δραχμές |
85 | Δημήτριος Σωτηρ. Μπάρτζης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
86 | Σοφοκλής Ανδρ. Μπιτσάκος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
87 | Κωνσταντίνος Δημ. Πανούσης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
88 | Παναγιώτης Βασιλ. Κολοκοντές | 400 | 10.000.000 δραχμές |
89 | Γεώργιος Μιχαήλ Κολιόπουλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
90 | Βασίλειος Γεωργ. Χαραλ. Μπιτσάκος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
91 | Ιωάννης Κων. Σαραντάκος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
92 | Χρίστος Κωνστ. Μπάρτζης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
93 | Χαρίλαος Μιχαήλ Κολιόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
94 | Αθανάσιος Γεωργ. Πανουτσόπουλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
95 | Δημήτριος Γεωργ. Σωτηρίου | 400 | 10.000.000 δραχμές |
96 | Αθανάσιος Σωτηρίου Σωτηρίου | 400 | 10.000.000 δραχμές |
| | | |
97 | Ευάγγελος Σοφοκλ. Σωτηρίου | 400 | 10.000.000 δραχμές |
98 | Γρηγόριος Ανδρ. Κουσουλός | 80 | 2.000.000 δραχμές |
99 | Νικόλαος Γεωργ. Πανουσόπουλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
100 | Βασίλειος Χαραλ. Μπιτσάκος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
101 | Γεώργιος Λουκά Πανούσης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
102 | Βασίλειος Γεωργ. Καλαντζής | 40 | 1.000.000 δραχμές |
103 | Δημήτριος Αντωνίου Παπαγεωργίου | 30 | 1.000.000 δραχμές |
104 | Γεώργιος Ιωάν. Αθανασόπουλος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
105 | Γεώργιος Χρίστου Πανούσης | 200 | 5.000.000 δραχμές |
106 | Χρήστος Σπυρίδωνος Κόρκας | 400 | 10.000.000 δραχμές |
107 | Χρήστος Γεωργ. Καραβάς | 400 | 10.000.000 δραχμές |
108 | Βασίλειος Ιωάν. Ανδρικόπουλος | 200 | 5.000.000 δραχμές |
109 | Χρίστος Γεωργ. Αντωνίου | 80 | 2.000.000 δραχμές |
110 | Γεώργιος Χρ. Καραβάς | 400 | 10.000.000 δραχμές |
111 | Ιωάννης Στυλ. Τσοτσιώνης | 80 | 2.000.000 δραχμές |
112 | Σταύρος Γεώργ. Καραβάς | 400 | 10.000.000 δραχμές |
113 | Βλάσιος Άγγ. Πανουργιάς | 80 | 2.000.000 δραχμές |
114 | Ευάγγελος Ιωάν. Δήμας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
115 | Στυλιανός Ιωάν. Νικολάου | 80 | 2.000.000 δραχμές |
116 | Σωτήριος Κωνστ. Σωτηρόπουλος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
117 | Θεόδωρος Γεωργίου Αγγελόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
118 | Αριστείδης Αργυρ. Καρβούνης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
119 | Ξενοφών Παναγ. Μέχλερης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
120 | Γεώργιος Αργυρ. Καρβούνης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
121 | Νικόλαος Αργυρ. Καρβούνης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
122 | Βλάσιος Γεωργ. Γιαννόπουλος | 200 | 5.000.000 δραχμές |
123 | Παναγιώτης Σταυρ. Παπαγγελόπουλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
124 | Παναγιώτης Κων. Στάμου | 120 | 3.000.000 δραχμές |
125 | Παναγιώτης Κων. Τσαντίλας | 80 | 2.000.000 δραχμές |
126 | Κωνσταντίνος Ηλία Γιαμπουράνης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
127 | Αργύριος Παναγ. Καραβάς | 40 | 1.000.000 δραχμές |
128 | Τρύφων Δημ. Θηβαίος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
129 | Κωνσταντίνος Βλασίου Γιαννόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
130 | Ιάσων Παναγιωτ. Λώλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
131 | Ιωάννης Βλασίου Γιαννόπουλος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
132 | Χρίστος Περ. Χατζόπουλος | 120 | 3.000.000 δραχμές |
133 | Παναγιώτης Δημητρίου του Βλασίου | 400 | 10.000.000 δραχμές |
134 | Γεώργιος Πέτρου Ανδρικόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
135 | Κωνσταντίνος Γεωργ. Φούζας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
136 | Δημήτριος Αθανασίου Καγιάρας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
137 | Ντεντάκης Δημήτριος Λιακόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
138 | Ιωάννης Παναγ. Γεωργίου | 400 | 10.000.000 δραχμές |
139 | Γρηγόριος Αντων. Ανδρούτσος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
140 | Σπυρίδων Δημ. Τιγκαράκης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
141 | Χρίστος Κων/νου Κωνσταντινόπουλος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
142 | Αναστάσιος Κωνστ. Κουτσογιάννης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
143 | Χρίστος Γεωργίου Παπαδημητρίου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
144 | Θεόδωρος Νικ. Δημάκης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
145 | Σπυρίδων Χρ. Σκοτεινιώτης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
Α/Α | Ονοματεπώνυμο | Αριθμός μετοχών | Αξία μετοχών το έτος 1952 |
146 | Ιωάννης Δημ. Τιγκαράκης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
147 | Παναγιώτης Χρίστου Δημάκης | 240 | 6.000.000 δραχμές |
148 | Αθανάσιος Νικ. Πέππας | 400 | 10.000.000 δραχμές |
149 | Ευάγγελος Σωτηρίου Μανώλης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
150 | Γρηγόριος Ηλία Ανεστόπουλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
151 | Κωνσταντίνος Ανδρ. Γρανιτσιώτης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
152 | Ανδρέας Δημ. Ζιούβας | 80 | 2.000.000 δραχμές |
153 | Βασίλειος Νικ. Στεργιόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
154 | Σπυρίδων Κωνστ. Σπανορρήγας | 400 | 10.000.000 δραχμές |
155 | Διονύσιος Ιωαν. Νικολακόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
156 | Βασίλειος Αναστ. Λιούντρης | 80 | 2.000.000 δραχμές |
157 | Φώτιος Διαμαντή Διαμαντής | 40 | 1.000.000 δραχμές |
158 | Βασίλειος Ανδρ. Σταύρου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
159 | Χρίστος Βασ. Πούλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
160 | Θωμάς Ευαγγέλου Κασελάς | 80 | 2.000.000 δραχμές |
161 | Επαμεινώνδας Αναστ. Κόρκας | 80 | 2.000.000 δραχμές |
162 | Κωνσταντίνος Ιωάννου Αργείτης | 80 | 2.000.000 δραχμές |
163 | Νικόλαος Χρ. Λιούσκος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
164 | Παύλος Σπ. Σπύρου | 80 | 2.000.000 δραχμές |
165 | Αθανάσιος Ιωαν. Πούλος | 200 | 5.000.000 δραχμές |
166 | Τιμολέων Κωνστ. Κιτσαλιάς | 80 | 2.000.000 δραχμές |
167 | Ηλίας Χρις. Κόρκας | 400 | 10.000.000 δραχμές |
168 | Σπυρίδων Παναγ. Καλαντζής | 40 | 1.000.000 δραχμές |
169 | Παύλος Αναστ. Κόρκας | 80 | 2.000.000 δραχμές |
170 | Γεώργιος. Δημ. Μαρίνης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
171 | Κωνσταντίνος Χρις. Κόρκας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
172 | Σπυρίδων Αλεξίου Ευσταθίου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
173 | Νικόλαος Λεων. Νικολόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
174 | Επαμεινώνδας Ιωαν. Κοντοκόλιας | 80 | 2.000.000 δραχμές |
175 | Γεώργιος Σπυρ. Σπυρόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
176 | Δημήτριος Όθων Σπυρόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
177 | Δημήτριος Σπυρ. Σπύρου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
178 | Μιχαήλ Γεωργ. Κουλούζης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
179 | Παναγιώτης Οθ. Σπυρόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
180 | Βασίλειος Χρ. Κόρκας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
181 | Γεώργιος Κωνστ. Ευσταθίου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
182 | Χριστόφορος Βασιλ. Μαστοράκος | 120 | 3.000.000 δραχμές |
183 | Δημήτριος Κωνστ. Γεωργίου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
184 | Κωνσταντίνος Αναστ. Καλαχάνης | 80 | 2.000.000 δραχμές |
185 | Χρήστος Δημητρ. Κόρκας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
186 | Ηλίας Ηλία Κουλούζης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
187 | Γεώργιος Γερασ. Ντάνος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
188 | Γεώργιος Βλασίου Τομαράς | 40 | 1.000.000 δραχμές |
189 | Στέφανος Ιωάννου Μπισιώτης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
190 | Ευάγγελος Γεωργ. Τσάτσαρης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
191 | Ιωάννης Σάββα Σχοινάκης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
192 | Παναγιώτης Ανδρ. Καλλίρης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
193 | Ιωάννης Χρ. Ζάρκος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
194 | Κωνσταντίνος Δημητρ. Λέκκας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
| | | |
195 | Σωτήριος Νικολ. Καραντάνης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
196 | Κωνσταντίνος Δημητρ. Καραμπίνης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
197 | Αλέξιος Χρ. Καλλίρης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
198 | Χρήστος Αθαν. Κυριάκου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
199 | Νικόλαος Κωνστ. Καραμπίνης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
200 | Παναγιώτης Ηλία Δαμάλας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
201 | Κωνσταντίνος Αντ. Κωστόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
202 | Γεωργ. Κωνστ. Καραμπίνης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
203 | Ευάγγελος Δημ. Ζάρκος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
204 | Δημήτριος Κωνστ. Καραμπίνης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
205 | Δημήτριος Χρίστ. Καλλίρης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
206 | Γεώργιος Χριστ. Καλλίρης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
207 | Θρασύβουλος Ηλία Κεφαλόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
208 | Θεοφάνης Δημητρ. Παπαγιαννόπουλος | 120 | 3.000.000 δραχμές |
209 | Δημήτριος Ιωανν. Παπανδρέου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
210 | Σώστης Βλασίου Παπαγιαννόπουλος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
211 | Αναστάσιος Γεώργιου Δημόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
212 | Βασίλειος Βλασίου Παπαγιαννόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
213 | Θεοφάνης Κωνστ. Καλαντζής | 400 | 10.000.000 δραχμές |
214 | Βασίλειος Ευαγγέλου Κασελάς | 400 | 10.000.000 δραχμές |
215 | Ευάγγελος Κωνστ. Καλαντζής | 40 | 1.000.000 δραχμές |
216 | Θεοφάνης Ανδρ. Χατούπης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
217 | Παναγιώτης Κωνστ. Καλαντζής | 40 | 1.000.000 δραχμές |
218 | Τιμολέων Γεωργ. Πολίτης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
219 | Παύλος Σπήλιου Καλαντζής | 40 | 1.000.000 δραχμές |
220 | Σπυρίδων Θεοφάνους Γκοβότσος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
221 | Κων/νος Ιωάννου Ρερές | 40 | 1.000.000 δραχμές |
222 | Παναγιώτης Αριστ. Μπομπόκης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
223 | Βλάσιος Δημητρ. Βενιζέλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
224 | Βλάσιος Αθαν. Καλογεράκης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
225 | Νικόλαος Γεωργ. Μπουζιάνης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
226 | Γεώργιος Δημητρ. Τόσκας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
227 | Γεώργιος Θεοφαν. Κελλάμης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
228 | Γεώργιος Ευαγγέλ. Αντωνίου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
229 | Χρίστος Σπυρίδωνος Κλημεντιώτης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
230 | Ιωάννης Σπυριδ. Κριεμπάρδης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
231 | Θεοφάνης Σπυριδ. Κλημεντιώτης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
232 | Χρίστος Δημητρ. Τόσκας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
233 | Ηλίας Γεωρ. Μπουζιάνης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
234 | Ευάγγελος Βασιλ. Σωτηρόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
235 | Θεοφάνης Κωνστ. Βενιζέλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
236 | Ηλίας Κωνστ. Σωτηρόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
237 | Χρίστος Κωνστ. Βενιζέλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
238 | Δημήτριος Θεφ. Κελλάμης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
239 | Κων/νος Ιωανν. Κόκκινος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
240 | Θεοφάνης Ηλία Πουνέντης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
241 | Δαυΐδ Βλασίου Τομαράς | 40 | 1.000.000 δραχμές |
242 | Σπυρίδων Αγγελή Σίδερης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
243 | Κων/νος Χρ. Τομαράς | 40 | 1.000.000 δραχμές |
Α/Α | Ονοματεπώνυμο | Αριθμός μετοχών | Αξία μετοχών το έτος 1952 |
244 | Θεμιστοκλής Παναγ. Καλαντζής | 40 | 1.000.000 δραχμές |
245 | Παναγιώτης Παύλ. Καλφαντής | 40 | 1.000.000 δραχμές |
246 | Αντώνιος Άλεξ. Τομαράς | 40 | 1.000.000 δραχμές |
247 | Αντώνιος Αναστ. Μητσόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
248 | Βασίλειος Άλεξ. Τομαράς | 40 | 1.000.000 δραχμές |
249 | Παναγιώτης Χρίστ. Μακρής | 40 | 1.000.000 δραχμές |
250 | Κων/νος Δημητρ. Παπαλέκας | 400 | 10.000.000 δραχμές |
251 | Ευάγγελος Αθανας. Δασκαλόπουλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
252 | Νικόλαος Σταυρ. Ζωγράφος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
253 | Σπυρίδων Δημητρ. Πανόπουλος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
254 | Παναγιώτης Αθαν. Δασκαλόπουλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
255 | Αναστάσιος Παναγ. Ζιούβας | 80 | 2.000.000 δραχμές |
256 | Γεώργιος Ιωάννου Αμπατζής | 80 | 2.000.000 δραχμές |
257 | Σπήλιος Αριστ. Ρίσκας | 40 | 1.000.000 δραχμές |
258 | Βασίλειος Κωνστ. Μπελεσιώτης | 80 | 2.000.000 δραχμές |
259 | Χρήστος Γεωργ. Παπαλέκας | 80 | 2.000.000 δραχμές |
260 | Γεώργιος Σωτηρίου Καρακατσάνης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
261 | Βασίλειος Γεωργ. Ραφτόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
262 | Νικόλαος Αθ. Κωνσταντίνου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
263 | Ιωάννης Αθαν. Κωνσταντίνου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
264 | Δημήτριος Ευαγγ. Κασελάς | 80 | 2.000.000 δραχμές |
265 | Θεοφάνης Γεωργ. Χριστοδούλου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
266 | Σπυρίδων Παναγ. Λιβάνης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
267 | Παναγιώτα σύζυγος Ιωάννου Κωνσταντίνου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
268 | Ανδρέας Γεργ. Χριστοδούλου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
269 | Σωτήριος Γεωργ. Τσακωνόπουλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
270 | Βασίλειος Ηλία Αδάμης | 80 | 2.000.000 δραχμές |
271 | Ηλίας Ιωάννου Ιωάννου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
272 | Αννίβας Δημητρ. Παπακυριάκος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
273 | Δημήτριος Νικολ. Βασιλείου | 40 | 1.000.000 δραχμές |
274 | Θεόδωρος Δημητρ. Ράπτης | 40 | 1.000.000 δραχμές |
275 | Δημήτριος Χρήστου Κοκκωνίτης | 400 | 10.000.000 δραχμές |
276 | Βασίλειος Σπυρίδωνος Σπηλιόπουλος | 40 | 1.000.000 δραχμές |
277 | Νικόλαος Θεοδ. Λαμπρόπουλος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
278 | Ευάγγελος Φιλίπ. Δημόπουλος | 200 | 5.000.000 δραχμές |
279 | Ευφροσύνη σύζυγος Ευαγγέλου Δημοπούλου | 200 | 5.000.000 δραχμές |
280 | Δημήτριος Ανδρέου Κατσώνης | 200 | 5.000.000 δραχμές |
281 | Παναγιώτης Γεωργ. Παπαδόπουλος | 400 | 10.000.000 δραχμές |
282 | Νικόλαος Δημητρ. Δημητρίου | 400 | 10.000.000 δραχμές |
283 | Θεόδωρος Σταύρου Γκίκας | 80 | 2.000.000 δραχμές |
284 | Δημήτριος Ευαγγέλου Κατσίκας | 160 | 4.000.000 δραχμές |
285 | Δημήτριος Κωνσταν. Καραπατάς | 400 | 10.000.000 δραχμές |
286 | Ευάγγελος Ιωαν. Καραπατάς | 400 | 10.000.000 δραχμές |
287 | Χρήστος Κωνστ. Πουλίζος | 80 | 2.000.000 δραχμές |
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 287 μέτοχοι | 43.750 μετοχές | 1.100.000.000 δραχμές |
Ο Πληθυσμός των χωριών της Βόχας κατά τη χρονική περίοδο 1907 – 1951
ΒΟΧΑ | έτος 1907 | έτος 1921 | έτος 1928 | έτος 1933 | έτος 1940 | έτος 1951 |
Άσσος | κατ. 618 | κατ. 1160 | κατ. 1378 | κατ. 1336 | ||
Βέλλο | κατ. 1110 | κατ. 1600 (μαζί με τη Νεράντζα) | κατ. 1832 | κατ. 1900 | κατ. 1750 | κατ. 2113 |
Βοχαϊκό (παλαιά ονομασία Χασάναγα) | κατ. 354 | κατ. 425 | κατ. 748 | κατ. 915 | κατ. 879 | |
Βραχάτι | κατ.628 | κατ. 752 | κατ. 975 | κατ. 1400 | κατ. 1560 | κατ. 1629 |
Ελληνοχώρι (παλιά ονομασία Λιμοχώρι) | κατ. 133 | κατ. 140 | κατ. 140 | κατ. 209 | κατ. 254 | |
Ευαγγελίστρια (παλαιά ονομασία Χατζημουσταφά) | κατ. 188 | κατ. 275 | κατ. 241 | κατ. 264 | ||
Ζευγολατειό | κατ. 1114 | κατ. 1300 | κατ. 1756 | κατ. 1850 | κατ. 2522 | κατ. 2639 |
Καλέντζι | κατ. 69 | κατ. 220 | κατ. 269 | |||
Κάτω Άσσος (παλαιά ονομασία Αζίζι) | κατ. 187 | κατ. 281 | κατ. 271 | |||
Κοκκώνι | κατ. 486 | κατ. 775 | κατ. 800 | κατ. 875 | κατ. 876 | |
Κρήνες (παλαιά ονομασία Ιμπραΐμπεη) | κατ. 502 | κατ. 734 | κατ. 1000 | κατ. 610 | κατ. 599 | |
Λέχαιο | κατ. 373 | κατ. 699 | κατ. 1195 | |||
Μπολάτι | κατ. 260 | κατ. 319 | κατ. 367 | κατ. 448 | κατ. 483 | |
Νεράντζα | κατ. 249 | κατ. 374 | κατ. 380 | κατ. 348 | κατ. 358 | |
Περιγιάλι | κατ. 400 | κατ. 607 | κατ. 1340 | κατ. 2047 | κατ. 1158 | |
Πουλίτσα | κατ. 237 | κατ. 440 | κατ. 720 | κατ. 502 | κατ. 604 | |
Σουληνάρι | κατ. 184 | κατ. 323 | κατ. 340 | κατ. 440 | κατ. 458 | |
Στιμάγκα | κατ. 521 | κατ. 695 | κατ. 961 | κατ. 1004 | ||
Ταρσινά | κατ. 181 | κατ. 255 | κατ. 357 | κατ. 294 | ||
Χαλκί | κατ. 251 | κατ. 371 | κατ. 375 | κατ. 492 | κατ. 491 |
[ * ]. Έρευνα – επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σχοινοχωρίτης, Ιστορικός – συγγραφέας.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ μέχρι την ίδρυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (Α.Σ.Ο)
ΠΗΓΗ: Ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός και αι εργασίαι του κατά το πρώτον έτος 1925 – 1926, έκθεσις του γενικού διευθυντού Β. Σιμωνίδη κατ’ εντολήν του Διοικητικού Συμβουλίου, Αθήναι, 1927, σσ 1 – 2.
| ||||
Έτη | Παραγωγή εις εκατ. εν. λ. | Εξαγωγή εις εκατ. εν. λ. | Μέση εμπ. τιμή χιλιολ. εις δρ. | Μέση εμπ. τιμή χιλιολ. εις φρ. χρ. |
1870 | 110 | 117 | 185 | |
1876 | 184.8 | 165 | 230 | |
1878 | 210 | 205 | 185 | |
1881 | 265 | 265.5 | ||
1888 | 338 | 324.6 | Άνω των 300 δραχμών | |
1891 | 344 | 324.3 | ||
1893 | 351 | 317 | 75 | 44.60 |
1894 | 317 | 309 | 75 | 42.10 |
1895 | 376 | 352 | 118 | 66.65 |
1896 | 330 | 229 | 150 | 87.70 |
1897 | 375 | 234 | 250 | 158.22 |
1898 | 358 | 290 | 137 | 91.35 |
1899 | 304 | 261 | 150 | 92.30 |
1900 | 98 | 104 | 700 | 424.25 |
1901 | 300 | 259 | 240 | 146.35 |
1902 | 337 | 275 | 130 | 81.50 |
1903 | 389 | 245 | 135 | 91.80 |
1904 | 322 | 256 | 130 | 100 |
1905 | 342 | 241 | 140 | 119.05 |
1906 | 288 | 231 | 220 | 201.85 |
1907 | 332 | 267 | 200 | 185.18 |
1908 | 398 | 229 | 140 | 132.08 |
1909 | 393 | 256 | 130 | 127.45 |
1910 | 253 | 243 | 200 | 200 |
1911 | 334 | 239,6 | 185 | 185 |
1912 | 345 | 255 | 163 | 163 |
1913 | 325 | 248.1 | 163 | 163 |
1914 | 300 | 248 | 179 | 179 |
1915 | 255 | 209 | 250 | 250 |
1916 | 185 | 107 | 350 | 350 |
1917 | 240 | 52 | 350 | 350 |
1918 | 240 | 209.3 | 350 | 350 |
1919 | 258 | 220.3 | 600 | 600 |
1920 | 275 | 178.1 | ||
1921 | 245 | 197 | ||
1922 | 243 | 161.9 | (περίοδος μεγάλων διακυμάνσεων δραχμής) | |
1923 | 200 | 189.5 | ||
1924 | 340 | 179.7 |
Σημείωση. Η σταφιδική κρίση προκλήθηκε από τη δυσαναλογία που παρατηρείται μεταξύ της παραγωγής και της εξαγωγής του προϊόντος, η οποία αυξανόταν διαρκώς από το έτος 1890 και εξής. Ουσιαστικά ήταν ζήτημα υπερπαραγωγής ή υπερπροσφοράς και πτώσεως των τιμών του προϊόντος.